Luisterverhaal: Esther

Vanavond, donderdag 25 februari start het poerim feest. Een van de joodse feesten die stilstaat bij één van de meest spannende verhalen uit de bijbel. Dat verhaal vertelt over de gemene Haman die een heel volk wil uitmoorden. En over hoe een joodse meisje daar een stokje voor durft te steken. Over moed en vechten tegen onrecht.

Afgelopen weekend maakten we voor ons kerkje De Stroom een speurtocht. Waarin dit verhaal al wandelend beluisterd kon worden. Omdat het vandaag poerim is, deel ik het graag met je.
Het zijn 5 fragmentjes die je achter elkaar kunt luisteren. Een eenvoudig mini-hoorspel eigenlijk. En als je zin hebt, staan er vragen bij om over na te praten.

VRAAG OM NA TE PRATEN:
Esther is één van meisjes die naar het paleis wordt gehaald en kans maakt om de nieuwe koningin te worden. De koning organiseert daarvoor een soort schoonheidswedstrijd om het mooiste meisje te kiezen. Wat betekent schoonheid voor jou? Wat doe je ervoor om mooi te zijn?  
VRAAG OM NA TE PRATEN:
Haman haat de joden. Hij is niet de enige als je naar de geschiedenis kijkt, denk maar aan de 2e Wereldoorlog. Hoe zit dat toch: waarom zit antisemitisme (de haat tegen het joodse volk) er zo diep in?
VRAAG OM NA TE PRATEN:
In de wet stond vastgesteld dat iedereen die ongevraagd bij de koning kwam, vermoord zou worden. Mordechai dringt er bij Ester op aan om zelf op de koning af te stappen. Ze twijfelt en belt jullie: ‘Wat moet ik doen?’ Wat zou je haar adviseren? 
VRAAG OM NA TE PRATEN:
 ‘Ik ben een Jood, dus ik kniel niet’, zegt Mordechai. Zou het jouw stijl zijn om zo te staan voor je principes?
VRAAG OM NA TE PRATEN:
Esther doet iets goeds, ze vecht tegen onrecht. Ook al is dat een hele spannende keuze. Zou jij een Esther kunnen zijn of ben je wel eens een Esther geweest? Wanneer kwam/kom jij op voor het goede of vecht/vocht jij tegen onrecht?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s