JOZEF

Ik ben weer aan het schrijven!
De Vliegende Speeldoos maakt een nieuwe voorstelling en deze keer is de keus gevallen op het verhaal van Jozef. Jozef de dromer, Jozef, de redder van de wereld. En alles wat daar tussen gebeurt natuurlijk. Maar help, wat is dit een ENORM verhaal, hoe gaan we dit ooit vertellen in 5 KWARTIER?

Jozefs verhaal bestaat uit familiegeruzie en jaloezie. Broers die je dood willen. Verkocht worden als handelswaar. Overleven in de gevangenis. Afgewezen en vergeten worden. Twee keer door het afvalputje. En dromen, wat veel dromen.

Jozef was altijd mijn lievelingsbijbelverhaal als kind en mijn oma las het vaak voor. Misschien juist wel omdat het zo’n lang en uitgebreid verhaal is, zodat je je zo lekker in kunt leven. Of misschien omdat het toch nog uiteindelijk, na heel lang, een soort van goed komt.

Nu, terwijl ik het lees, verbaas ik me over Jozefs uithoudingsvermogen. Jozef was als kind best wel een verwend jongetje. Met zijn dromen en zijn jasje en een vader die hem voortrok. Betweterig ook, als hij tot twee keer toe beweerd dat zijn broers later allemaal voor hem gaan buigen. Een irritant klein broertje met te weinig relativering.

Zijn broers hadden nooit verwacht dat Jozef zich zo zou ontwikkelen tot een doener, een aanpakker, een redder.
Na al die jaren dachten ze dat hij dood was. ‘Die redt het toch niet.’
Maar niets is minder waar. Jozef is in al die ellende onderweg zijn dromen niet kwijtgeraakt. Hij wint uiteindelijk, ondanks alles aan zelfvertrouwen en Godsvertrouwen. Hoe diep hij ook zat, hij is niet weggezakt in die put. Hij krabbelt toch steeds weer op. Zo ‘op’ dat hij het tot onderkoning schopt. Hij flikt het, hij blijft doen. Hij handelt en houdt vol. En dan ook nog eens op een wijze manier.

Hm… de leestijd van deze tekst is 1 minuut. Dit alleen dan nog even vertalen naar theater, met een duidelijk geformuleerde boodschap, 5 gelijkwaardige rollen, wat geniale oplossingen voor al die bizarre dromen, een heleboel liedjes, 120 rollen voor de kinderen, goed passend bij hun leeftijd en niveau, alles dramaturgisch en theologisch kloppend, en vergeet de humor niet.
…. 5 KWARTIER…. volhouden en ervoor gaan dus…:-)


2 thoughts on “JOZEF

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s