Bijbel om je oren

“Natuurlijk konden ze hier niet wachten… vol spanning hebben ze (wij allemaal) het slot (aflevering 12) afgeluisterd. Een waardig slotakkoord! Mooi werk!
Weet niet of ik het je al eens had gemeld, maar onze jongste (6) zei eens na het luisteren: “Wat zou het gaaf zijn als dit echt was gebeurd.” Dus wij legden uit dat bijbelverhalen waargebeurde verhalen zijn. Waarop ze antwoordde: “Oh, dan bestaat God echt!”

Een reactie van een gezin dat luistert naar De Bijbel om je oren.
Tjonge, daar werd ik wel even stil van.

Afgelopen jaar was een jaar van omdenken. Nauwelijks podia en live publiek. Een bijna lege agenda en veel kinderen thuis. Een zoektocht naar ‘Wat kan er wel?’
Zo ontstond afgelopen jaar ‘De Bijbel om je oren’: een hoorspel over een Bijbelverhaal voor kinderen.
Over het verhaal van Daniël in dit geval. We zijn nu 12 afleveringen en daarmee 6 Bijbelhoofdstukken verder. En wat zijn dit prachtverhalen. Stuk voor stuk. De verhalen hebben me meegezogen, verbaasd, geïrriteerd soms ook als ik bijvoorbeeld even niet wist hoe verder:) En verrast. Terwijl ik deze verhalen al zo lang ken.
Wat is het tof dat dit hoorspel zijn weg al vindt naar kinderen en gezinnen. En dat het doet wat je hoopt dat het gaat doen. Dat het raakt, dat het meesleept. Vragen oproept, gesprekken oplevert.

Eind december was de laatste aflevering af. Het is een heel epos geworden van 12 afleveringen van rond de 8 minuten per stuk.
Het verhaal van Daniël is uit. Ik ga even (de teugels laten) vieren!
En daarna stap ik ook gewoon het nieuwe jaar in, benieuwd wat het brengen en bedenken gaat.

Kijk hier voor meer info over De Bijbel om je oren.

Kerst projectje

En toen waren de afgelopen weken opeens vol met Kerst. Begin oktober bedachten we met Over Schapen Enzo dat het wel leuk zou zijn om een digitaal Kerstpakketje te maken. We hadden tenslotte net onze Fars-de-grondgraver-download af en hadden de smaak dus goed te pakken. Omdat er qua voorstellingen een voortdurende onzekerheid blijft of ze wel of niet gespeeld kunnen worden dachten we: ‘Kerst moet gevierd’. En dus hebben we de afgelopen weken een tof pakketje gemaakt met kerstliedjes, kerstverhaal, Kerstquiz. En wat ook al tof was: onze mannen (van Ilse en mij) deden ook mee. En dat leverde mooie studio-opnames en prachtige tekeningen, kleurplaten en illustraties.

En gisteren… was het af! En konden we het sturen naar de eerste bestellers.
Een boordevolle download zodat je straks met je gezin tussen de kalkoen en gourmetgangen door even ouderwets kneuterig samen het Kerstverhaal kunt lezen/kleuren/knutselen en beleven. En je tijdens het koken en het uitbuiken en afwassen samen mee kunt zingen en dansen.
Trouwens al dit materiaal is ook heel goed in te zetten voor kerken en scholen. Hoe de Kerst van 2020 ook zal zijn, #Kerstmoetgevierd.
Bij dezen ons steentje.
Meer info, kijk hier.

Fars naast Lucado!

Kreeg ik ineens een toffe foto geappt!
Mijn boek Fars de grondgraver staat in de boekwinkel gewoon naast ‘Niemand is als jij’ van Max Lucado. Het boek wat mede-inspirator was voor Fars. Omdat ik ‘Niemand is als jij’ zo’n heerlijk simpel en toch diepgaand universeel verhaal vindt. Dat voor kinderen bedoeld is, maar stiekem voor de mee-lezende ouder net zo leerzaam en raak is. Dat dubbele effect hoop ik voor Fars ook.
Ik vind dit dus een hele toffe plek voor dit boek!
Oh en trouwens, we mogen deze maand met Fars weer een aantal keer de theatervloer op met Over Schapen Enzo. Ook al een goeie combi:-)

Meer info over Fars de grondgraver: zie hier.


Daniël II – indrukje

Serie II van de Bijbel om je oren is volop in de maak.
Deze serie gaat ook over Daniël, want zijn avonturen bij devan koningen Babel zijn nog lang niet voorbij. Sterker nog, ze worden alleen maar spannender…
5 nieuwe afleveringen met spannende vertelling, checkvragen en liedjes.

Benieuwd?
Hier een indruk van aflevering 8. Over koning Nebukadnezar die wat te hoog over zichzelf dacht en moest leven als een koe… (Daniel 4 uit de bijbel.)

Meer weten of bestellen? Kijk hier.

Daniël II

De tweede serie van De Bijbel om je oren is volop in de maak!
Er komen vijf nieuwe afleveringen aan die vertellen over hoofdstuk 4 t/m 6 van het gelijknamige Bijbelboek.
En daar hoort natuurlijk een nieuw plaatje bij. Daniël I kreeg een blauwe denk & avonturenwolk. Daniël II krijgt, dankzij illustrator Emma de Zwaan, een groene denk & avonturenwolk.

In december is deze tweede serie klaar. Handig met Sinterklaas en Kerst. En … deze tweede serie is nu al te bestellen. En als je nu bestelt, krijg je de komende tijd elke week een nieuwe aflevering in je mailbox of als je dat liever hebt: alles in één keer. Check hier voor meer info.

Daniël 3

Omdat het vandaag ‘de zondag van geloofsopvoeding’ is, en ik deze week al struikelde over ‘de week van de opvoeding’, hier toch nog even het zondagse vervolg. Met deze keer gewoon echt een praktisch invulling. Voor je thuiskerkje. Over Daniel 3. Dus mocht je vandaag te laat zijn geweest in ‘de-30-stoelen-dans’, hier iets wat op je eigen thuisstoel kan doen. Of bank. Of bed. Bedoeld voor ouders en kind samen. Je kunt alles doen of er wat vragen uit kiezen. Kijk wat je past:-)
En als je in de kerk de gewoonte hebt om pepermunt te eten of fruitella, voeg die dan gerust ergens in je liturgie toe. Of koffie. Of appeltaart. Of alles tegelijk. Kerk moet ook een beetje leuk zijn voor kinderen, maar ja, dat is dan mijn mening en tot zover dus mijn persoonlijke geloofsopvoedingstip:-)

 1. Lees met elkaar Daniel hoofdstuk 3: 1-20. Als je dat te lang vindt qua spanningsboog van je gezin, lees het dan zelf eerste even en vertel het daarna in eigen woorden. Of zoek een makkelijke vertaling of kinderbijbelvariant.
 2. luister naar onderstaand liedje van De Bijbel om je oren: Ik dien God. Dit liedje gaat over de 3 vrienden van Daniel die het vuur in gaan. Dus vertelt en gezongen vanuit hun perspectief.

  (Mocht je per ongeluk toch ‘Wonder van God te horen krijgen, zoek dan even in deze speellijst ‘Ik dien God’ op, nr 7 in menu rechtsboven. )

3. Teken het vuur/de vuuroven met de 3 vrienden en de engel. Bekijk daarna elkaars tekeningen en bevraag elkaar evt. op verschillen.

4. Checkvraag: welke verbrandingen hebben de 3 vrienden als ze uit de oven komen?
A. Hun haar is weggebrand
B. Hun kleren zijn verschroeid
C. Ze stinken naar verbrand vlees
D. Iets anders, namelijk…

Lees met elkaar Daniel 3: 26-30. Om met elkaar te lezen hoe het verhaal afloopt, én om het goede antwoord op te sporen.

5. De 3 vrienden moesten kiezen: trouw blijven aan hun geloof of buigen voor een beeld. Moet jij ook wel eens lastige keuzes maken? Waar denk je aan? En wat koos jij toen? Waarom?

En tenslotte: als jij in de schoenen van de 3 vrienden had gestaan, wat had je dan, denk je nu, gedaan? En waarom?

6. Als je de 3 jongens een vraag zou kunnen stellen, wat zou je dan van hen willen weten? Bespreek samen mogelijke antwoorden.
Stiekem ben ik wel benieuwd naar jullie vraag. Dus mail ze me gerust.

Fijne zondag.

Oh ja, mocht je meer willen horen van ‘De Bijbel om je oren’ en meer over Daniel? Check dan youtube op ‘De Bijbel om je oren’. Dan vind je de hele eerste aflevering van de serie over Daniel. En ook 10 liedjes uit de eerste serie. Of kijk even op mijn site bij ‘De Bijbel om je oren’.

‘Week van opvoeding’

Het is deze week de ‘week van de Opvoeding’. Ik wist niet dat daar een week voor was. Bij mijn weten is opvoeden iets wat het hele jaar doorgaat en niet in een week plaats vindt. (Ik ga dat trouwens ook niet redden, in een week.) (Al zou het soms best lekker zijn om bepaalde aspecten van opvoeden tot één week per jaar te kunnen beperken.) (Ik kwam er trouwens ook pas gister achter, dus als ik nog wil opvoeden, heb ik nog 2,5 dag.) (Maar dat dus allemaal terzijde.)

Dat privé en real life thuis kinderen opvoeden, dat vind ik vallen en opstaan. (Dat schijnt ook het thema van deze week te zijn, dus dat komt goed uit.) (Of was het thema nou ‘staan en opvallen’?) (Nu stop ik weer met die haakjes.) Echter, qua werk hou ik me de laatste maanden regelmatig bezig met iets dat valt in de categorie ‘geloofsopvoeding’. Want door corona en ‘de-toch-altijd-kriebelende-behoefte’ om verhalen met een boodschap te vertellen, heb ik in de afgelopen tijd een aantal dingen gemaakt die geschikt zijn voor gezinnen. En die door te geven zijn zonder fysiek contact omdat ze digitaal zijn.
En aangezien het dan aanstaande zondag weer ‘de zondag van de geloofsopvoeding’ is, ga ik hier gewoon even wat tips voor mede-ouders op een rijtje zetten. Handig voor als je te laat bent in de race om die eerste 30 stoelen van jouw kerk. Of als je gewoon wilt uitslapen maar toch iets van thuiskerkje wilt doen. Of gewoon voor in de herfstvakantie.
Komen ze:

 1. De Bijbel om je oren
  Je hebt me er misschien al vaker over gehoord, maar ik ben er enthousiast over. Een hoorspel over een bijbelverhaal. Voor kinderen, maar stiekem ook leuk om samen naar te luisteren. De eerste serie gaat over Daniël. Check hier voor meer info en een luistervoorbeeld.
  En natuurlijk zijn er ook leuke opdrachten bij zodat je het de boel al luisterend nog dieper verwerkt.
 2. Fars de grondreizer
  Ook hier een heel pakket. Een mooi verhaal om samen te bekijken en te lezen. En met Over Schapen Enzo maakten we een extra download met liedjes over dit verhaal, doe en praat opdrachten, kleurplaten en meer.
  En er is ook nog een voorstelling bij, maar ik weet niet of die in je huiskamer past;-) (wel leuk voor een school of kerk). (dit was echt het laatste haakje.)
 3. ‘Een digitaal Kerst-pakket’
  Het duurt nog even, en dit ‘pakket’ ben ik samen met mijn medeschaap nog volop aan het maken. Maar hij komt er aan en is nu al te bestellen!
  Het wordt een download met kerstliedjes op zijn ‘overschapenenzo’s’, kleurplaten voor jong en oud, praat en doe-opdrachten en een spliksplinter nieuw en mooi geillustreerd voorlees-kerst-verhaal. Deze is nu al te bestellen en in november krijg je hem in je inbox. Tof als kerstkadootje en activiteit. Voor meer info hierover, stuur even een berichtje.

Zo, dat was m. Deel gerust. En succes met opvoeden. Je hebt nog tot zondag.
: )


Kinderboekenweek

De kinderboekenweek is begonnen. En ergens gaat er dan bij mij toch een oud kinderlijk gevoel van geluk borrelen. Van een herfstmiddag met een stapel boeken van de bibliobus. Van een zondagmiddag met chocola en een spannend verhaal, waar je niet uit komt, maar wat eigenlijk wel zou moeten omdat de kippen en konijnen ook eten moeten voordat het donker wordt. Van tot ‘s avonds laat lezen in je bed, tot je in slaap valt, maar dat val je niet, want je zit midden in de adrenaline van het avontuur.

Het geluk van lezen en verhalen. Bestaand of zelfbedacht en daarom ook bestaand. De letterwereld die even echt wordt.

Deze maand stapte ik weer even in het verhaal van Fars. Ik groef met hem mee in zijn wereld onder de grond. En genoot volop weer met hem mee, toen hij de mooiste plek om te wonen toch eindelijk vond. Even weer datzelfde gevoel.

En nu is het dus kinderboekenweek. Ik wens jou, of je nu kind bent volgens de definitie van ‘kind’ of toch al wat ouder, dat je dat geluksgevoel van de wereld van fantasie in deze week ergens ervaart. Met een boek, een verhaal, of je eigen avontuur.
Of met mijn boek, want die is gewoon te koop:-)
Check hier voor meer info.

De Bijbel om je oren – serie 2

Het najaar is van start, en ik ben weer in een aantal Bijbelverhalen gedoken. Lezen, uitpluizen, achtergrondinformatie… en schrijven! En daarmee ontstaat langzaam serie 2 van De Bijbel om je oren. Deze keer maken we een serie van 5 afleveringen over hoofdstuk 4-6 van het Bijbelboek Daniël. Prachtverhalen, stuk voor stuk: Koning Nebukadnezar als een wild dier, een schrijvende hand op de muur en natuurlijk: de leeuwenkuil.
We nemen ze onder de loep en bewerken ze op z’n ‘Bijbelomjeorens’: met spannende vertelling, nieuwe liedjes, humor en natuurlijk weer checkvragen. Zodat kinderen, thuis, op school en in de kerk, ook deze verhalen op weer een nieuwe en vrolijke manier kunnen ‘horen’. En zo maken we al Daniëls verhalende avonturen meteen compleet.
Later meer, eerst aan de bak:-)

Meer weten? Kijk hier voor meer info over de eerste serie.

3x FARS!

Afgelopen zaterdag kwam alles bij elkaar!

Met Over Schapen Enzo mochten we spelen. Toch bijzonder in deze tijd. We speelden op een prachtlocatie, buiten, tussen de bomen en in het zonlicht. Voor kinderen en volwassenen. Een startactiviteit van een kerk. Want ja het is september en ook kerkelijke seizoenen beginnen weer.

We speelden de voorstelling van Fars. Het sprookje over de de jongen die leeft in een wereld die niet echt bestaat. Want zo is dat met sprookjes. Maar het is wel verhaal over vragen die in het echte leven wel bestaan. Zaken waar jezelf en samen nog langer over na kunt denken. Of je nou jong bent of oud.

We spraken kort na met de kinderen over het verhaal. En daarna konden ouders het boek van het verhaal en ‘de liedjes en meer-download’ kopen en meenemen naar huis. Om nog eens rustig thuis dit verhaal tot leven te brengen door er zelf mee aan de slag te gaan: naspelen, meezingen, doen.

Hoe gaaf is het, als een verhaal op die 3 manieren mee naar huis gaat: Spelen, lezen, zelf doen.

En hoe gaaf is het als je merkt dat het werkt. Dat het verhaal wat mij echt meeneemt, ook anderen meesleept en aan het denken zet over leven in het donker, in het licht en over de Koning.
Dus bij dezen een ongegeneerde aanrader en tip: Voor scholen, kerken, groepen enzovoort: Doe 3x FARS!

Meer info over boek en de liedjes en meer: zie hier.
Meer info over de voorstelling: kijk hier.