Tien stuks

Ja.
Ik stel mij weer es wat voor.

Een groepje mensen bij elkaar. Rondhangend bij een grot.
De wind is hoorbaar, koud dus.
Ze zitten dicht op elkaar. De een nog meer ingepakt dan de ander. Tien stuks.
Een smerige hond die er niet bij hoort maar toch wel. Alles tegen verveling is welkom. Een wonderlikker ook.

Veroordeeld tot elkaar, geen gekozen vriendschappen.
En er is altijd wel een pispaal in de groep. Ook al weet je dat je allemaal uitschot bent. Niet meer welkom in het dorp waar je ooit woonde. En geen hoop op verandering. Nu alleen nog hoop op dat de wind gaat liggen en dat de zon wat warmer wordt. Maar niet te warm, want dan gaat het jeuken onder je verband.

De tien melaatsen, uit de Bijbel. Dat verhaal bedoel ik. Jezus maakt hen gelukkig beter.

Ik kwam er achter dat Jezus dat niet doet waar hij bij is. Hij maakt ze niet beter met wat woorden of een aanraking.
Nee, hij geeft ze een opdracht: “Ga naar de priester. Laat zien dat je beter bent.”
Hoe dan? Ze zijn nog niet beter. Ze mogen toch helemaal niet uit quarantaine?

Dat moet gedoe gegeven hebben toch? Waarom doen wat hij zegt? Hoezo erop vertrouwen? Wie was voor, wie was tegen?
Voor wint. Ze gaan. Met krukken, zwachtels, gemopper en gesteun. En warempel, onderweg gebeurt het. Alle tien beter.

Wonderlijk verhaal. En dus stof voor een grappige hoorspelaflevering. Horen?
Check de serie Ontmoetingen met Jezus.

Tien Melaatsen, geschilderd door James Christensen in 2002. bron: Christian Art Today.

Maar hoe was het eigenlijk voor haar?

Het verhaal van haar vader ken je misschien wel. Hij is ook bekend, in zijn woonplaats kent iedereen hem. Dus er zal veel over gepraat zijn. Maar hoe was het eigenlijk voor haar? Want eigenlijk is het haar verhaal. Haar overkwam het. Zij heeft het aan den lijve ondervonden…

Ik ben bezig met het maken van verhalen over ontmoetingen met Jezus voor ons hoorspel: De Bijbel om je oren. Een nieuwe serie waar in elke aflevering een ontmoeting centraal staat. De dochter van Jairus laat zich ook ontmoeten.

Een kind nog. Hoe oud? Stoere meid? Zomaar ineens ziek geworden of kwakkelde ze al langer? En wat heeft ze meegekregen van het hele gebeuren?
Tja, als je halverwege het verhaal sterft mis je natuurlijk wel een deel van je eigen verhaal.

Toch kozen we ervoor om vanuit haar perspectief te vertellen hoe het was. Hoe het geweest heeft kunnen zijn. Een spannend gegeven en een nieuw perspectief. Dit verhaal heeft al iets teders in zichzelf. En dit perspectief maakt het nog wat intiemer.

Benieuwd? Check onze site met alle info over De Bijbel om je oren. Het is voor kinderen gemaakt, maar veel ouders luisteren stiekem met plezier mee:-)

Nieuwe serie

  • Een mega picknick met duizenden mensen. Verliep het chaotisch of ordelijk?
  • Al die aantallen: 5000, 5, 2, 12… wie heeft dat destijds eigenlijk allemaal lopen natellen?
  • Jezus dankt voor het brood. Een gebed voor het eten. Hoe zou dat hebben kunnen klinken?
  • En hoe smaakte dat brood eigenlijk?

A.s. weekend is het zover: dan is de eerste aflevering klaar van een nieuwe serie van De Bijbel om je oren. Ontmoetingen met Jezus worden het. En de eerste gaat over de jongen die zijn brood en vis aan Jezus geeft.
Wie was die jongen? Met wie was hij en welk beeld had hij van Hem? Vanuit de ogen van de jongen, vanuit wat er is beschreven en vanuit wat fantasie stappen we in dit verhaal.
En… deze aflevering heeft een verrassing. Want we doen eigenlijk altijd alle stemmetjes zelf, maar deze keer hebben we een gaststem….

Benieuwd? Je kunt je weer laten meeslepen. Check onderstaande link. Daar lees je hoe je deze aflevering krijgt en hoe je de rest van deze nieuwe serie dit najaar in je inbox krijgt. Of natuurlijk hoe je alle afleveringen krijgt als je lid word.
Hoe dan ook, leuke tip voor de vakantie lijkt me. Houd de achterbank rustig. Of het inspireert jou misschien wel om op weer een nieuwe manier het verhaal te horen.

Jezus en… ?

We willen een nieuwe serie maken: Ontmoetingen met Jezus.
Natuurlijk voor De Bijbel om je oren, het hoorspel voor kinderen over Bijbelverhalen, waar ik nogal regelmatig iets over post. Deze keer wordt het niet 1 vervolgverhaal in delen, maar een aantal losse verhalen met 1 kapstok: Ontmoetingen met Jezus.
Nieuwe Testament dus. En man man, wat doe ik mezelf nou weer aan?! Ik moet nog een beetje gaan bedenken hoe ik die stem van Jezus moet laten klinken en wat ik hem wel en niet laat zeggen…

De eerste aflevering zal gaan over de jongen met brood en vis. Je weet wel, dat jochie dat met zijn lunchpakket meewerkte aan een gigantisch-wonder-picknick voor 5000 man en meer.

Wie was die jongen? Hoe heette hij? Waarom gaf hij zijn eten af? Was dat zijn idee of moest het van een volwassene? Hoe smaakte dat brood eigenlijk, voor en na dat wonder? Was hij daar alleen, met zijn ouders, met een vriendje? Had hij hele dag al ‘preken van Jezus’ gehoord of kwam hij zomaar even aanwaaien… Wat zei Jezus precies tegen hem? Wist Jezus wie hij was? Wist hij wie Jezus was? Hoe kwam hij aan dat eten? Was hij echt de enige die eten mee had? Is een lunchpakket dat je de hele dag al meezeult überhaupt nog lekker? Hoe ging dat wonder dan? Hoe kwamen ze aan die 12 manden? Wie nam dat eten van die 12 manden weer mee? Wat is er daarna met die jongen gebeurt?

Zo kan ik nog wel even doorgaan met nadenken. En dat ga ik ook. En daarna ga ik schrijven.
Maar die jongen van dat tasje met eten is dus onderwerp van aflevering 1. Echter, we willen meer verhalen in deze serie stoppen. Dus een vraag aan jou:

Welke ontmoeting met Jezus vind jij mooi? Apart? Triggert jou of is als kind bij je blijven hangen?
En welke ontmoeting met Jezus vinden kinderen van nu mooi?


Wil je met me meedenken? Kom maar door. Gewoon random aan mij mailen en dat kan hier. Of reageren op deze blog. Of via de socials.
Hoop ik daarna een mooie serie te kunnen samenstellen voor de Bijbel om je oren.

Wat de Bijbel om je oren is? Dan verwijs ik je graag naar mijn website: want daar staat alles over dit nieuwste project waar ik de afgelopen 2 jaar samen met Henk mijn ei in kwijt kon.
Meer info: De Bijbel om je oren.

Mislukt briefje…

Een paar krabbels. Wanhoopswoorden. Een brief van een vrouw aan haar echtgenoot.
Ze doet een poging om de geschiedenis te keren. Om goed te doen. Voor de rechtvaardige.
Het had misschien kunnen lukken… Als haar brief eerder was geweest. Als ze een andere toon had gekozen. Als ze het hem beter had uitgelegd of als .. als..

Deze week is het Stille Week. Het jaar heeft het al weer toe aan Pasen. Dat oude verhaal dat vertelt moet. Dat me tot rust brengt. Wel nodig in een schreeuwende wereld.
Ik verdiep me tijdens deze week in een aantal ladies uit dat Paasverhaal. Ik laat me meeslepen door de vrouw van Pilatus, door Maria van Magdala. Ik zoek hun woorden en hun verhaal. Zodat ze ontmoetbaar zijn voor een dienst van gesprek of verstilling.

De afgelopen jaar stapte ik regelmatig even schrijvend in de huid van bijbelse personen. Vanuit een kinderlijke blik of vanuit wat volwassener perspectief. Om ze vervolgens met huid en haar te spelen. Deze week mag ik weer. Ik zie uit.


Ik schreeuw het uit!

Als je denkt dat het voorbij is…
Oh, misschien heb ik dat onbewust wel vaak gedacht.
Veel meer thuis dan gebruikelijk. Weinig voorstellingen spelen. In een afwachtende stand de tijd vullen met wat er op mijn pad kwam.
Een voorstelling in het bijzonder kwam er maar niet van: de nieuwe voorstelling van Over Schapen Enzo. Met de titel ‘Als je denkt dat het voorbij is’. Hoe toepasselijk…

Ruim 2 jaar geleden was de premiére gepland. Daar bleef het bij.
Nu afgelopen weekend, nota bene op 1 april, speelden we voor het eerst. En ooh…wat hebben wij daar een potje zitten genieten. We mochten weer! Eindelijk was het zover! En misschien kwam het juist wel door zoveel rijpingstijd dat we* zelf ook verrast werden door deze voorstelling.
Dus…. bij dezen schreeuw ik het uit: we hebben een nieuwe voorstelling!!
Avondvullend, met lach en traan, met gekte en ontroering. Met scénes en heel veel liedjes. Allemaal rondom de kapstok-titel: Als je denk dat het voorbij is…
Deze voorstelling is nog lang niet voorbij;-)

Benieuwd naar de voorstelling?
17 september in het theater van Nijkerk. (save the date alvast, reserveren kan binnenkort)
– Of boek ons voor je eigen groep.

*Oh ja, we is: Ilse Bevelander, Henk Doest en ik.
Foto: folkert Rinkema

Nieuwe serie!

Een ziek meisje, een bange theoloog, een jongen met een lunchpakket, een corrupte sjoemelaar…
Er zijn er zoveel: mensen die op de een of andere manier Jezus ontmoeten. De ene ontmoeting is bekender dan de andere, maar er staan heel wat oog-in-oog-momenten beschreven in het nieuwe testament. Genoeg mogelijkheden dus voor een nieuwe serie hoorspelen van De Bijbel om je oren.

Want ja, we gaan weer aan de slag! 🎉
Er komt een nieuwe serie: (korte) ontmoetingen met Jezus. Een spannend gegeven, want nog niet eerder schreef ik teksten waarin Jezus direct voorkomt. Ik heb toch behoorlijk eerbied voor Hem dus ik leg Hem niet zomaar woorden in de mond. Daarom heb ik als theatermaker toch een voorkeur voor oud-testamentische verhalen. Maar… ik ga de uitdaging aan want de verhalen over Jezus moeten natuurlijk ook verteld worden.

Qua ontmoetingen met Hem is er genoeg keus. Waar te beginnen?
Daarom deden we een poll onder een aantal trouwe luisteraars. (Voor wie het gemist heeft: de poll zat deze keer in de app van De Bijbel om je oren. onze Huddle app waar je alle afleveringen vindt en waar een online ontmoetingsplek is voor gebruikers.)

En ratatataaah! Met meerderheid van stemmen werd er gekozen voor de jongen met de 5 broden en 2 vissen. Dat wordt dus onze eerste aflevering in deze nieuwe serie.
Ik vind het een prachtkeus.

Er is weinig bekend over deze jongen. We weten niet hoe hij heet, hoe oud hij is, wie zorgde dat hij dat eten mee had, wat hij daar op dat veld bij Jezus eigenlijk kwam doen, of hij van vis hield of niet…
Maar hij was er, met zijn brood en vis., op het juiste moment.

ik ga me verdiepen. En als je mee wilt denken, laat me weten:
– Wat spreekt jou aan in dit verhaal?
En als je kinderen in je omgeving hebt, vraag hen dan hetzelfde.
Ik hoor het graag!
Paasviering

De afgelopen weken mocht ik schrijven in opdracht van Creatieve Preventie. Het werd een filmscript waarin van drie personages vertellen over het maken van keuzes, het gebruiken van je invloed en de rol van groepsdruk. Allemaal rondom het verhaal van Pilatus. Maar dan in een hedendaagsere jas.
En wat wel vaker gebeurt als ik mag schrijven, overkwam me nu ook weer. Ik heb me door het verhaal en de personages mee laten slepen. Met het gevoel dat je soms denkt dat je de boel wel onder controle hebt. En hoe de onmacht toeslaat en je alle controle kwijt bent. Een Pilatus van nu, zijn vrouw en een volgende jongere: samen vertellen ze het spiegelverhaal van Pasen.

Paasviering gezocht?
Stiekem ben ik heel enthousiast over wat we mochten maken. Het worden korte spannende filmpjes die door de viering verweven zitten. Ik was bij de opnames, ik mocht zien hoe script spel werd en ik mocht meespelen. Hoe tof is het dat ik na jaren voorstellingen maken voor Kerst en Pasen voor een middelbare school, nu weer aan de slag mocht voor deze doelgroep. Check hieronder de trailer. Want misschien is dit ook wel iets voor jouw school. (Viering is zowel live als digitaal beschikbaar.)
Klik hier voor meer info over Creatieve Preventie.


Ik heb een app!

De laatste tijd waag ik mij aan nieuwe dingen. Het maken van een website, het maken van een hoorspel en het runnen van een digitale winkel.
Sinds kort heb ik daar weer iets nieuws aan toegevoegd: een app.

En ik geloof warempel dat het weer gelukt is! Ik heb een werkende app waar je 2,5 uur lang kunt luisteren naar mijn stemmetjes, vertelling, onnozele grapjes en serieuze zaken die horen bij de verhalen over Daniel en Noach.

Voordat je denkt dat ik de ambitie heb websitebouwer te worden of app-ontwikkelaar: dat is niet zo.
Ik ben echt niet handig… Maar ik heb wel de drive en lol om die eeuwenoude bijbelverhalen dichterbij kinderen en gezinnen te brengen. En dat doe ik dus met die stemmetjes, grapjes, en een app. Want ja, mijn kinderen zijn veel handiger met apps dan ik, dus die weten wel hoe ze dat vervolgens moeten gebruiken.
2,5 u luisterplezier hebben we inmiddels gemaakt. En dat is heel handig…! Tijdens een lange autorit als je kinderen naast elkaar op de achterbank moeten zitten. Of tijdens het avondeten als je geen gezeur wil bij het bijbel lezen. Of gewoon als de verveling toeslaat. Dan is er dus de app. Das wel schermpje, geef ik toe. Maar dan zonder beeld. Dus dan mag het. Toch?

Check De Bijbel om je oren. Vanaf 3,- per maand ben je lid en kun je dus ALLES luisteren. En dus alles uitproberen. En dat is heel handig deze vakantie.

En wil je meer weten over wat De Bijbel om je oren nou is? Check dan dit filmpje ⬇️: