Boekpresentatie & voorstelling – uitnodiging!

Het is bijna zover! Dromen komen uit en Fars schept zich tevoorschijn!
19 februari is de boekpresentatie van mijn eerste boek ‘Fars de grondgraver’.
Om 14.00 uur in de VEZ Zwolle, Rieteweg 12.

Ik trakteer je met muziektheater Over Schapen Enzo op de bijbehorende voorstelling ‘Fars de grondgraver’. En natuurlijk is er gelegenheid om die middag het boek te kopen.
De voorstelling is voor iedereen van 4 tot 100 jaar en ouder. En nadien nodig ik je  graag uit om gezellig na te kletsen met een drankje en smurriekoek.

Reserveren kan via deze link.
(fijn als je reserveert, zodat we weten hoeveel smurrie voor de koek we moeten bestellen.)

Heeeel graag tot dan!!

Boekpresentatie van Fars

En zo vliegt een jaar voorbij. Begin dit jaar startte ik serieus met het schrijven van Fars en het zoeken naar een uitgever. En begin volgend jaar, is de boekpresentatie!

Op 19 februari  heb ik, en jij ook als je wilt:), het boek ‘Fars de grondgraver’ in handen. Want dan is de boekpresentatie. En dat niet alleen. Omdat ik helemaal niet weet hoe een boekpresentatie hoort te verlopen, trakteren we iedereen die komt, meteen op de voorstelling die we met muziektheater Over Schapen Enzo over Fars hebben gemaakt. Het is een sprookjesachtige, interactieve muziekvoorstelling. Voor iedereen vanaf 4 jaar tot en met 100 en ouder. En nadien kun je meteen het boek kopen en laten signeren:-). Of op de foto met Fars natuurlijk.
Dit alles vindt plaats in Zwolle, bij de VEZ, Rieteweg 12. Het begint om 14 uur.

Als je komt, laat het me even weten via een berichtje.  Zorg ik ervoor dat er een plekje voor je is.

Fars heeft een cover!

Terwijl het verhaal en de illustraties al een tijdje af zijn, gebeurt er van alles ondergronds. Marcin en Milou zijn degenen die ervoor zorgen dat tekst en beeld nu in elkaar geschoven worden. Lettertype, lettergrootte, plaatsing van de tekst, het blijkt een heel vak apart. Ik mocht even een kijkje in de keuken nemen bij hen. Een toffe ontmoeting. Daarnaast wordt de tekst gecheckt, nog es gecheckt en afgelopen week zelfs voor de derde keer gecheckt. En wat blijkt, na al dat gecheck, blijkt er nog steeds iets te checken en vooral te verbeteren. Ahum, dat was dus nodig…
En het boek krijgt een echte harde kaft en heeft dus een voorkant gekregen. Weer een stap verder dus. Het is een hele reis, zo’n boek. We blijven nog even onderweg…

Liedteksten

In opdracht voor  IJsselheem schreef ik de afgelopen tijd een aantal liedteksten. Medewerkers van deze zorginstelling maken om de twee jaar een vrolijke voorstelling voor het personeel. Het is een voorstelling die zich afspeelt in een verzorgingshuis voor ouderen. De spelscenes tussen bewoners en medewerkers waren al geschreven. De liedteksten waren nog open en ik mocht ze schrijven.

Eentje wil ik delen. Een lied tussen een dochter en haar moeder.

ik kijk in je ogen en zoek je
maar ik kan je niet vinden en jij
kijkt me soms aan als een vreemde
herken jij je niet meer in mij

je staart naar de wereld rondom je
alsof je niet weet waar je bent
verloren alleen op een schoolplein
waar jij nog geen kinderen kent

en ik wacht 
bij jou
zolang je nog bij me bent
wacht ik
net zolang

tot dat heldere moment

hoe kan ik nu afscheid nemen
als jij al vertrokken bent
ik sta hier stil te zwaaien
terwijl jij mijlenver rent

 draai toch nog een keer naar me om
en lach zoals je vroeger deed
toen ik het avontuur tegemoet

op mijn fiets de weg uit reed

en ik wacht op zonnestralen
die de mistwolk weg kan halen
dat wij elkaar ineens weer kunnen zien

en dan zal ik je omarmen
met je dansen je verwarmen
uit die koude koude eenzaamheid

en ik wacht 
bij jou
zolang je nog bij me bent
wacht ik
net zolang

tot dat heldere moment

Tekst FARS definitief!

Fars is weer een stukje verder op zijn reis van ‘verhaal in mijn hoofd’ naar ‘boek’. De tekst is gecorrigeerd, gecheckt en af! Alle punten, komma’s en letters zijn nauwkeurig bekeken door o.a. redacteur Jan Meints van Scholten Uitgeverij. En dat geeft Fars weer een kaartje voor het volgende station op zijn reis: de opmaak. Tekst en beeld worden op dat station samengevoegd.
Wie zegt dat er in het najaar niet veel groeit? Er gebeurt bij Fars van alles onder de grond om straks in het voorjaar zijn kop boven de modder uit te steken. Als een bolletje.

Fars vertrokken naar uitgever!

Het is deadlinedag. En de deadline is gehaald. Fars is keurig op tijd vertrokken naar de uitgever. Het hele verhaal, alle illustraties en de precieze indeling van tekst en beeld.  Wat een werk is er verzet door Emma de Zwaan, de illustrator en mijzelf. We zijn heel veel schetsen verder, zowel qua plaatjes als taal. Maar wat een leuke samenwerking.
Het is ook mijlpaaldag. Helemaal als je bedenkt dat ik als 8jarige een droom had, en dat deze droom vandaag, 33 jaar later, echt een stuk dichterbij is gekomen.

In het verhaal vindt Fars uiteindelijk wat hij zoekt. Zijn queeste is volbracht.
De mijne is dat ook bijna. Het moment van de mail verzenden met alle bestanden geeft toch een beetje kippenvel. Warm kippenvel, als dat bestaat.
Nu nog redactie-reactie afwachten met ongetwijfeld de nodige aanpassingen en de eerste proefdruk. Een beetje loslaten  en toch nog niet helemaal.
Ik hou je op de hoogte. Maar eerst vier ik even. En zwaai ik Fars al een klein beetje uit…

Luikje

Veel Fars de afgelopen weken voor de zomer.
Vorige week speelden we met Over Schapen Enzo, onze voorstelling Fars de Grondgraver. Yep, de voorstelling die dus hoort bij het boek. En in de afgelopen weken heeft de illustrator van mijn boek, Emma de Zwaan,  alle bladzijden van het boek geschetst. Af en toe ging ik bij Emma langs om te kijken. Om de plaatjes die we allebei bij dit verhaal in ons hoofd hebben, verbaal en in schets af te stemmen. Wauw, wat is het gaaf om het boek zo langzaam geboren te zien worden.
Daarnaast hebben we hele gesprekken over de personages en het verhaal. En ook over waar het nou eigenlijk over gaat. Omdat het een sprookjesachtig verhaal is, heeft het meerdere lagen. En kun je het op verschillende manieren lezen.
Op een gegeven moment zei Emma: ‘Er zijn veel luikjes in dit verhaal’. 

Klopt.
In de bijbehorende voorstelling hebben we er zelfs een liedje over:
Er is altijd wel een luikje naar het licht. 

Dat geloof ik echt. Soms zie je dat luikje niet altijd. Soms is het leven, voor kinderen en volwassen best ingewikkeld. Maar ik denk echt dat er altijd vroeg of laat een luikje is naar het licht.

Voor nu, duik ik de zomer in. Het luikje  van vrij zijn en loslaten. Ik wens jullie dat ook toe.

Het gaat beginnen…

Jaaah! Deze week ging Emma de Zwaan voor het eerst even echt aan de slag met schetsen en tekenen voor het boek Fars de grondgraver. Terwijl Fars letterlijk schept, schep ik met woorden. Schrijven is een vak, daar kom ik steeds meer achter… :-), maar illustreren ook! Wat ik in woorden probeer te vangen, gaat zij nu in beeld brengen. De personages van het verhaal komen meer en meer tot leven. Het is zoeken en afstemmen, maar ooh… wat wordt dit leuk!!!

Hierboven vast een zoektocht naar Fars, de hoofdpersoon. Wel of niet een shirt, wat voor neus en Fars in verschillende houdingen…  Allemaal knopen die we hakken. Maar wat fijn dat zij dan weer het vak van scheppen met kleuren en lijnen beheerst. En dat zij weet wat daar allemaal bij komt kijken.
Volgende week gaat dit scheppen verder, dus wordt vervolgd….

Kinderboek en voorstelling tegelijk!

‘Fars de Grondgraver’ krijgt vorm!
– Steeds meer vind ik de juiste woorden voor het kinderboek.
– Steeds meer tekeningen en schetsen verschijnen uit de handen van de illustrator, ook voor het kinderboek.
– En steeds meer krijgt de theatervoorstelling ‘Fars de Grondgraver’ vorm, na het werken met regisseur Jan Draaijer en na het spelen van de eerste try out!

En als je wilt meegenieten van dit prachtige sprookjesachtige verhaal,  kan dat. Je kunt het boek alvast bij me bestellen. En je kunt deze familievoorstelling boeken (leuk voor kerken en basisscholen!)

Dus: Fars is BOEKbaar! Op 2 manieren dan:-)
Het boek komt voorjaar 2020 uit bij Scholten Uitgeverij.
En de voorstelling is vanaf nu te boeken via Over Schapen Enzo.  

 

Ik heb ook iets nieuws!

Sommige mensen gaan met Pinksteren nieuwe meubels kopen, sommigen vernieuwen hun keuken, sommigen gaan kamperen in de storm op Opwekking:-), en ik heb ook iets nieuws! Een uitgever! Voor mijn boek, Fars de Grondgraver. Scholten Uitgeverij uit Zwolle gaat gewoon mijn boek uitgeven! En volgend voorjaar 2020 staat mijn boek gewoon tussen allemaal andere nieuwe boeken in de voorjaarscatalogus van deze uitgever.

En als je ook iets nieuws wilt, dan kun je dit boek al bestellen! Stuur me een berichtje, dan vertel ik hoe. Fijn Pinksterweekend!