Daniël 3

Omdat het vandaag ‘de zondag van geloofsopvoeding’ is, en ik deze week al struikelde over ‘de week van de opvoeding’, hier toch nog even het zondagse vervolg. Met deze keer gewoon echt een praktisch invulling. Voor je thuiskerkje. Over Daniel 3. Dus mocht je vandaag te laat zijn geweest in ‘de-30-stoelen-dans’, hier iets wat op je eigen thuisstoel kan doen. Of bank. Of bed. Bedoeld voor ouders en kind samen. Je kunt alles doen of er wat vragen uit kiezen. Kijk wat je past:-)
En als je in de kerk de gewoonte hebt om pepermunt te eten of fruitella, voeg die dan gerust ergens in je liturgie toe. Of koffie. Of appeltaart. Of alles tegelijk. Kerk moet ook een beetje leuk zijn voor kinderen, maar ja, dat is dan mijn mening en tot zover dus mijn persoonlijke geloofsopvoedingstip:-)

  1. Lees met elkaar Daniel hoofdstuk 3: 1-20. Als je dat te lang vindt qua spanningsboog van je gezin, lees het dan zelf eerste even en vertel het daarna in eigen woorden. Of zoek een makkelijke vertaling of kinderbijbelvariant.
  2. luister naar onderstaand liedje van De Bijbel om je oren: Ik dien God. Dit liedje gaat over de 3 vrienden van Daniel die het vuur in gaan. Dus vertelt en gezongen vanuit hun perspectief.

    (Mocht je per ongeluk toch ‘Wonder van God te horen krijgen, zoek dan even in deze speellijst ‘Ik dien God’ op, nr 7 in menu rechtsboven. )

3. Teken het vuur/de vuuroven met de 3 vrienden en de engel. Bekijk daarna elkaars tekeningen en bevraag elkaar evt. op verschillen.

4. Checkvraag: welke verbrandingen hebben de 3 vrienden als ze uit de oven komen?
A. Hun haar is weggebrand
B. Hun kleren zijn verschroeid
C. Ze stinken naar verbrand vlees
D. Iets anders, namelijk…

Lees met elkaar Daniel 3: 26-30. Om met elkaar te lezen hoe het verhaal afloopt, én om het goede antwoord op te sporen.

5. De 3 vrienden moesten kiezen: trouw blijven aan hun geloof of buigen voor een beeld. Moet jij ook wel eens lastige keuzes maken? Waar denk je aan? En wat koos jij toen? Waarom?

En tenslotte: als jij in de schoenen van de 3 vrienden had gestaan, wat had je dan, denk je nu, gedaan? En waarom?

6. Als je de 3 jongens een vraag zou kunnen stellen, wat zou je dan van hen willen weten? Bespreek samen mogelijke antwoorden.
Stiekem ben ik wel benieuwd naar jullie vraag. Dus mail ze me gerust.

Fijne zondag.

Oh ja, mocht je meer willen horen van ‘De Bijbel om je oren’ en meer over Daniel? Check dan youtube op ‘De Bijbel om je oren’. Dan vind je de hele eerste aflevering van de serie over Daniel. En ook 10 liedjes uit de eerste serie. Of kijk even op mijn site bij ‘De Bijbel om je oren’.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s