Opdrachten bij Daniël 1-7

Bij de 7 afleveringen over Daniël van De Bijbel om je oren zijn nu een aantal opdrachten ter verwerking. Soms voor samen, soms voor alleen. Veel te veel om allemaal te doen, dus kies welke bij je past en gebruik gerust.
Heb je aflevering 1 t/m 7 van Daniël nog niet? Kijk hier hoe je deze kunt bestellen.

Opdrachten bij aflevering 1 t/m3

Maak & Doe:

 • Teken de boomhut van Daniël en zijn vrienden zoals jij denkt dat ie er uit ziet.
 • Teken koning Nebukadnezar, zoals jij denkt dat hij er uit zag. Teken je samen? Laat dan niemand meekijken. Pas als iedereen klaar is, vergelijk je de tekeningen. (Evt. kun je hem ook nog checken op google: hoe ziet hij er volgens de geschiedenis en kunstenaars uit?)
 • Maak een stripverhaal van dit verhaal: in bijv. 9 plaatjes.
 • Maak een geluiden-hoorspel rondom eten. Welke 10 geluiden kunnen jullie samen maken als het over eten enzo gaat? Neem ze op via je telefoon (dictafoon) en maak samen een eet-hoorspelletje van een minuut, waarin iedereen even te horen is.

  Mocht je het leuk vinden, stuur me je hoorspel op door te mailen naar annekedoest@yahoo.com

Lees & Weet:

 • Lees het bijbehorende Bijbelverhaal, in Daniël hoofdstuk 1. Dit kan ook via deze link: www.debijbel.nl
  En zoek min.  10 verschillen samen. Schrijf ze op. 
 • Zoek en google: Hoeveel km liggen Jeruzalem en Babel uit elkaar? Wat zijn de verschillen geweest tussen deze 2 steden/landen?

Praat & Leef je in:

Voor Daniël en zijn vrienden wordt alles ineens anders. 

 1. Wat wordt er anders en wat verliezen ze?
 2. Stel je voor: Je bent op vakantie. En je hoort dat je niet meer naar huis gaat. Wat zou je dan kwijt zijn?  En wat zou je overhouden, wat blijft er? Schrijf dat samen op een groot papier.
 3. Er wordt gezongen: ‘Hoe kun je dan weten hoe je dan verder moet. Als alles zo verandert, verlies je toch de moed?’
  Wat zijn momenten dat jij de moed verloor? Wat is dat, moed verliezen?
  Hoe gaan Daniël en zijn vrienden er mee om? Welke rol speelt God in het leven van Daniel en zijn vrienden. En welke rol speelt God in jouw leven als het even niet zo makkelijk loopt?
 4. Op een gegeven moment krijgen Daniël en zijn vrienden allemaal een nieuwe naam, ander eten en nieuwe kennis. Zodat ze zoveel mogelijk vergeten van hun eigen land en zichzelf. Welke dingen zijn zo belangrijk voor jou dat je die nooit wilt vergeten, kwijt wilt?
 5. Wonderen: voor Daniël en zijn vrienden loopt het verhaal goed af. Zo zijn ze gevangenen en zo krijgen ze een hoge positie bij de koning. Wat is een wonder? En heb je wel eens iets wonderlijks meegemaakt of gehoord? Horen wonderen bij de tijd van de Bijbel of zouden ze nog steeds gebeuren?

Opdrachten bij aflevering 4 t/m 7

Maak & Doe:

 • Teken de droom van Nebukadnezar en van Daniël. Wat zou er allemaal in die droom te zien zijn? Teken allemaal je eigen idee, laat niemand meekijken. Pas als iedereen klaar is, vergelijk je de tekeningen.
 • Teken het vuur/de vuuroven met de 3 vrienden en de engel. Bekijk daarna elkaars tekeningen en bevraag elkaar evt. op verschillen.
 • Maak een stripverhaal van dit verhaal: in bijv. 9 plaatjes.
 • Maak een geluiden-hoorspel rondom slapen & dromen. Welke 10 geluiden kunnen jullie samen maken als het over slapen gaat? Neem ze op via je telefoon (dictafoon) en maak samen een slaap-hoorspelletje van een minuut, waarin iedereen even te horen is.

  Mocht je het leuk vinden, stuur me je hoorspel op door te mailen naar annekedoest@yahoo.com

Lees & Weet:

Lees het bijbehorende Bijbelverhaal, in Daniël hoofdstuk 2 en 3. Dat kan via deze link: www.debijbel.nl
En zoek min. 10 verschillen samen. Schrijf ze op.  (Of zoek bijv. 5 verschillen per hoofdstuk.)

Praat & Leef je in:

Voor Daniël en zijn vrienden wordt alles ineens heel spannend. Hun leven loopt zelfs gevaar.

 1. Op welke momenten loopt hun leven gevaar? Hoe reageren de vrienden van Daniel op die momenten? En hoe reageert Daniël?
 2. Op een gegeven moment wordt dit liedje gezongen: ‘Omdat ik weet dat U bestaat, omdat ik weet dat U me hoort, omdat ik weet dat U het kan, bid ik dat U me verhoort, laat toch zien dat U me hoort.’ Heb jij ook wel eens heel hard gebeden om iets? Hoe doe jij dat, als je heel hard om iets bidt?
 3. Daniël vertelt hoe zijn vrienden niet echt kon helpen als ze de vuuroven in moet. Hij kan niet veel doen, alleen maar bidden. Bid jij wel eens voor iemand? En waarom? 
 4. De 3 vrienden moeten kiezen. Buigen voor een beeld en leven óf God trouw blijven en sterven. Een onmogelijke keuze. Heb jij wel eens voor een hele moeilijke keuze gestaan? Welke en hoe ging je daar mee om? 
 5. Het slotlied zingt: ‘Maar nu heeft Hij (God) mij totaal verrast.’ Laat jij je wel eens verrassen door God? Of wat zouden verrassingen van God kunnen zijn (geweest)?

Meer info over De Bijbel om je oren en hoe je het kan bestellen, vind je hier.